Kariesterapi

Karies – trasiga fyllningar

Har du fått hål i en tand på grund av kariesangrepp eller om en gammal fyllning har gått sönder behöver tanden lagas. Är hålet inte för stort använder vi ett modernt kompositmaterial som matchar dina tänders färg för att fylla det. Kompositmaterialet innehåller bland annat små keramiska partiklar för maximal slitstyrka. Amalgam används över huvud taget inte längre som tandfyllningsmaterial.

Eventuell karies avlägsnas med borr och handinstrument, självklart med lokalbedövning om du vill. Förutom att du slipper smärta medför bedövning även att dina salivkörtlar producerar mindre saliv under behandlingen, vilket bidrar till högsta möjliga kvalitet på fyllningen.

Tanden isoleras sedan med en gummiduk för att undvika att det kommer saliv i kontakt med tanden vilket skulle resultera i att den nya fyllningen redan från början vore otät. Efter detta etsas tanden med syra och penslas in med en häft-förmedlare innan fyllningsmaterialet läggs in i hålet och polymeriseras med UV-ljus. Därefter putsas fyllningen och tanden har fått sin funktion tillbaka.